Logisztika blog

Így úszhatod meg a csomagkáoszt

10+1 tipp logisztikus szemmel Black Fridayra

2017. november 22. - Logisztikusok

Logisztikus szemmel kicsit másképp látjuk, mire érdemes odafigyelni a napokban online vásárláskor. Ha betartod a tanácsokat, jó eséllyel elkerülheted a közelgő csomagapokalipszist.

ekereskedelem.jpg1. Jól nézd meg, honnan rendelsz!


Ha a webáruház honlapján nincs cégnév, e-mail vagy telefonszám, menekülj!

Reklamáció esetén a külföldi kereskedőkkel sokkal több macerád lehet, ezért fontos tudnod, kitől fogsz vásárolni. A magyar nyelvű honlap és a „.hu” végződés nem garantálja, hogy magyar cégtől rendelsz. De ha hiányzik a céginformáció az oldalról, eleve gyanús, hogy kamucégbe futottál.

A notóriusan jogsértő webáruházakról a Nemzetgazdasági Minisztérium vezet egy adatbázist, érdemes ránézned erre is rendelés előtt.

2. Használj árösszehasonlító oldalakat!


Jól ismert marketing trükk, hogy áremelés után akcióznak a webáruházak. Ezért könnyen lehet, hogy az agyon hirdetett akciós árnál olcsóbban tudod beszerezni máshol ugyanazt a karácsonyi ajándékot. Pár tipp, hol érdemes szétnézned:

  • argep.hu
  • arukereso.hu
  • depo.hu
  • kirakat.hu
  • olcso.hu
  • olcsobbat.hu
  • shophunter.hu
  • shopmania.hu
  • arcedula.hu
  • shopalike.hu

3. Rendelj időben, számolj a csúszással, cserével és hibával is!


Ha speciális kontaktlencsét, tápszert, étrendkiegészítőt szoktál rendelni rendszeresen az interneten, akkor feltétlenül számolj csúszásokkal! Ismerünk olyan hármasikres családot, ahol a pelenka is életbevágó, mert sokat lehet bukni, ha a bolti árat kell megfizetni. Írd össze az idén szükséges mennyiségeket, és mielőbb rendeld meg!

Állítólag a kínai vagy amerikai netes vásárlással valószínűleg már el is késtél. Ha magyar, vagy EU-n belüli webáruházakból rendelsz, akkor se várj sokat. A legjobb, ha mikulásig, december 6-ig már minden idén esedékes ajándékot megrendelsz a netről.

Ha okosan kalkulálsz a késésekkel és azzal, hogy esetleg hibás vagy méretben nem megfelelő terméket kapsz és cseréltetned kell, akkor jó esélyed van arra, hogy bármi történjék is, a karácsonyfa alatt ott lesz a doboz.

4. Készíts képernyőfotót!


Döbbenetes, de a hatóságok szerint a rendelés lépéseinél érdemes képernyőfotót készíteni az árról, szállítási határidőről és szállítási díjról, hogy bizonyítani tudd, ha meglepő árváltozásokat tapasztalsz a vásárlási folyamat végén. 

Ne feledd ellenőrizni az e-mailes visszaigazolásban is az árat és a szállítási feltételeket.

5.  A drága termékeket ne fizesd ki előre, rendeld inkább utánvéttel!


Ha hibás az áru, ha nem érkezik meg a csomag, sok pénzed állhat az akár hetekig is eltartó reklamációs ügyintézés ideje alatt. Ezt kerülheted el, ha a nagyobb értékű rendeléseket utánvéttel fizeted.

6. Biztonságos az online fizetés?

Ha interneten keresztük, előre fizetsz, akkor figyelj oda arra, mit látsz a böngésződ a címsorában. Ha a link https -sel kezdődik, látsz egy kis zöld lakatot, akkor biztonságban vannak az adatait. Tartsd észben: soha ne add meg pin-kódot senkinek, interneten keresztül meg pláne.

biztonsagos_fizetes_erre_figyelj.png


7. Olyan címre kérd a kiszállítást, ahol valaki 8-18 óra között bármikor át tudja venni!


A nagy futárszolgálatoknál szoftver számolja ki az optimális kiszállítási útvonalat, hiszen egy nap akár 100 címre is el kell jutnia egy futárnak a csomagokkal. Ezért általában nem tudnak mit kezdeni az olyan egyedi igényekkel, ha valaki csak 16 óra után van otthon, miközben a futár menetrendje szerint reggel 9-kor jár abban az utcában.

Sajnos úgy tudjuk, hogy egyelőre a BKK sem tervezni, hogy egyedi igényeket teljesítve megáll a az utas háza előtt a 9-es busz.

8. Rendelj csomagpontra vagy válassz személyes átvételt!


Ha teheted, akkor válaszd a csomagpontos kézbesítést! Kicsit több a macera, ha neked kell hazavinned a küldeményt, de pontosan akkor mehetsz érte, amikor neked a legkényelmesebb, nem kell futárra várnod. A csomagautomatákkal viszont óvatosan. Várhatóan ott is túl alacsonyak lesznek a szabad kapacitások a karácsonyi igényekhez képest.


9. Pontos és részletes címet adj meg!


Ne feledd a kaputelefon feliratát, az emeletet és az ajtót is megadni a rendeléskor. Ha van megjegyzés rovat, vagy kihasználatlanul maradt cégnév rubrika a megrendelő űrlapon, oda érdemes röviden beírni háttérinfókat is. Például azt, ha a bejárat másik utcáról nyílik.

10. Ellenőrizd az elérhetőségeidet!


Az e-mail címed és a mobilszámod ellenőrizd kétszer is, hiszen minden kiszállítási infót SMS-ben vagy e-mailben kapsz majd meg. Egyetlen elütés miatt megtörténhet, hogy egy idegen kapja meg a csomagod követésére és a kiszállítás módosítására szolgáló linket, aki aztán majd valószínűleg visszautasítja a kiszállítást egy gombnyomásra, hiszen nem rendelt semmit.

+1 Olvass a sorok mögött! Olvass ÁSZF-et!


Ha a webáruház 1 perccel a rendelés után megírja, hogy már fel is adta a csomagodat a futárszolgálatnak, kezdj el gyanakodni. Időbe telik, amíg összekészítik a rendelésed a raktárban, és átadják a futárszolgálat depójában. A csomagkövetés csak akkor kezd el működni, ha a futárszolgálat valójában, fizikailag is átvette a terméket a webáruháztól. Innentől számítanak a kiszállítás idejével kapcsolatos ígéretek is!

Szomorú és unalmas Általános Szerződési Feltételeket böngészni, de sok bosszúságtól kímélheted meg magad, ha pontosan tisztában vagy azzal, hogy milyen szolgáltatást vettél igénybe, mire is szerződött pontosan a webáruház és a futárszolgálat.

Tudsz más tippet is? Ha igen, írj a logisztikusokblog@gmail.com címre!

Ui: Következő posztjainkban írunk arról, mit tehetsz a rendelést követően azért, hogy rendben megkapd a csomagod, és milyen lehetőségeid vannak, ha reklamálnod kell.

Ha szeretnél értesülni az új posztokról, kövess minket Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr313346135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2017.11.23. 10:56:26

Egyszer az életben egyetértek bircával, egyszerűen ki kell maradni a karácsonyi rendelgetősdiből, és akkor nincs agyfasz.
süti beállítások módosítása