Logisztika blog

Futár csávó tippjei a Black Fridayhez

2018. november 15. - Logisztikusok

Az idei Black Friday megint egy halom új láthatatlan buktatót rejteget. Mire érdemes figyelni, amikor leadod a megrendelést az idei nagy fogásra?

 futar_black_friday_tipp.jpgForrás: 

 

1. Nézd meg, honnan rendelsz!


Ha a webáruház honlapján nincs cégnév, e-mail vagy telefonszám, menekülj! Reklamáció esetén a külföldi kereskedőkkel sokkal több macerád lehet, ezért fontos tudnod, kitől fogsz vásárolni. Ha hiányzik a céginformáció az oldalról, eleve gyanús, hogy kamucégbe futottál.

2. Számolj a csúszással, cserével és hibával is!


Igen, szinte biztos lehetsz benne, hogy idén is lesznek bedugult logisztikai hálózatok. Idén lesznek olyanok, akik nem ússzák meg, a csomagolási vagy méret hibákat. Ha törékeny terméket rendelsz, számolj azzal, hogy az automata futószalagokon rohangáló dobozok sérülhetnek. Az pedig tévhit, hogy a futárnak mindig kötelező megvárni a csomag kibontását.

3. Készíts képernyőfotót!


Döbbenetes, de a hatóságok szerint a rendelés lépéseinél érdemes képernyőfotót készíteni az árról, szállítási határidőről és szállítási díjról, hogy bizonyítani tudd, ha meglepő árváltozásokat tapasztalsz a vásárlási folyamat végén. 

4.  A drága termékeket ne fizesd ki előre, rendeld inkább utánvéttel!


Vannak olyan esetek, amikor nem lehetsz egészen biztos abban, hogy valaha kézhez kapod a rendelésed. Ismeretlen webshopból rendelsz? Rosszban vagy a szomszéddal, és lenyúlja az előre kifizetett csomagjaidat? Egyszerűbb, ha utánvéttel fizetsz a futárnál. Ha hibás az áru, ha nem érkezik meg a csomag, sok pénzed állhat az akár hetekig is eltartó reklamációs ügyintézés ideje alatt. Ezt kerülheted el, ha a nagyobb értékű rendeléseket utánvéttel fizeted.

5. Olyan címre kérd a kiszállítást, ahol valaki 8-18 óra között bármikor át tudja venni!


A nagy futárszolgálatoknál szoftver számolja ki az optimális kiszállítási útvonalat, hiszen egy nap akár 100 címre is el kell jutnia egy futárnak a csomagokkal. Ezért általában nem tudnak mit kezdeni az olyan egyedi igényekkel, ha valaki csak 16 óra után van otthon, miközben a futár menetrendje szerint reggel 9-kor jár abban az utcában.

6. Óvatosan a csomagautomatákkal!


Ha teheted, akkor válaszd a csomagpontos kézbesítést! Kicsit több a macera, ha neked kell hazavinned a küldeményt, de pontosan akkor mehetsz érte, amikor neked a legkényelmesebb, nem kell futárra várnod. A csomagautomatákkal viszont óvatosan. Várhatóan ott is hamar befulladnak a szabad kapacitások.

7. Kaputelefon, emelet, ajtót!


Ne feledd a kaputelefon feliratát, az emeletet és az ajtót is megadni a rendeléskor. Ha van megjegyzés rovat, vagy kihasználatlanul maradt cégnév rubrika a megrendelő űrlapon, oda érdemes röviden beírni háttérinfókat is. Például azt, ha a bejárat másik utcáról nyílik.

8. Ellenőrizd az elérhetőségeidet!


Az e-mail címed és a mobilszámod ellenőrizd kétszer is, hiszen minden kiszállítási infót SMS-ben vagy e-mailben kapsz majd meg. Egyetlen elütés miatt megtörténhet, hogy egy idegen kapja meg a csomagod követésére és a kiszállítás módosítására szolgáló linket, aki aztán majd valószínűleg visszautasítja a kiszállítást egy gombnyomásra, hiszen nem rendelt semmit.

+1 Olvass a sorok mögött! Olvass ÁSZF-et!


Ha a webáruház 1 perccel a rendelés után megírja, hogy már fel is adta a csomagodat a futárszolgálatnak, kezdj el gyanakodni. Időbe telik, amíg összekészítik a rendelésed a raktárban, és átadják a futárszolgálat depójában. A csomagkövetés csak akkor kezd el működni, ha a futárszolgálat valójában, fizikailag is átvette a terméket a webáruháztól. Innentől számítanak a kiszállítás idejével kapcsolatos ígéretek is!

Szomorú és unalmas Általános Szerződési Feltételeket böngészni, de sok bosszúságtól kímélheted meg magad, ha pontosan tisztában vagy azzal, hogy milyen szolgáltatást vettél igénybe, mire is szerződött pontosan a webáruház és a futárszolgálat.

Tudsz más tippet is? Ha igen, írj a logisztikusokblog@gmail.com címre!

Ha szeretnél értesülni az új posztokról, kövess minket Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr4714375051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása