Logisztika blog

Ezért fog összeomlani a csomagküldés karácsonykor

2017. november 10. - Logisztikusok

Könnyű beállni a sorba, szidni a Magyar Postát, amiért felkészült a csúcsra, de azért korlátozná a csomagfeladásokat. Csakhogy ez a húzás most kivételesen túlmutat a posta problémáin.

Ha tippelni kell, akkor szerintünk egyetlen csomagküldő sem marad állva idén karácsonykor. A legjobb esetben is jócskán lesznek késések, elakadások, befulladt csomagautomaták és ki nem vitt csomagok a rendszerben. 

via GIPHY

Brutális robbanás az e-kereskedelemben


Kevés olyan szektor van a magyar gazdaságban, ami kétszámjegyű növekedést produkál évről évre. A webáruházak viszont szárnyalnak:

  • Tavaly az eMAG egyik vezetője nyilatkozta egy TV-műsorban, hogy csak a Black Friday akció egyetlen napjára 4 milliárdos árbevételt terveztek, ehelyett csináltak 5,3 milliárdot. Azaz csak az aznapi forgalmat 32,5 százalékkal tervezték alul.
  • Más példa: a Regio játékáruház eladási statisztikái szerint 2016-ban 65 százalékkal több,  összesen 52 ezer megrendelés érkezett interneten keresztül. A rendelések 60 százaléka pedig az októbertól decemberig tartó csúcsban történt.
  • Az online kiskereskedelem 2016-ban 18 százalékkal tudta növelni bevételeit Magyarországon a GKI Digital szerint. Ugyanakkor míg 2015-ben még csak 1,5 millió fő, addig 2017-ben már 2,2 millió fő vásárolt a neten külföldről is. Az eNET szerint pedig jelenleg már a felnőtt internetezők 84 százaléka vásárol legalább egy évben egyszer online.

A csúcsidőszak minden évben egyre nagyobb kiugrásokat mutat. A logisztikát kiszolgáló cégeknek óriási rugalmasságra van szükségük, hogy képesek legyenek túlélni az átlagos hónapokat évközben, és felkészülni az egyre brutálisabb karácsony előtti dömpingre.

Éhes kereskedők


A nagy e-kereskedelemi cégek döntik bele a pénzt IT-fejlesztésbe, marketingbe, okos, jól képzett ügyfélszolgálatba, és még sorolhatnám. Éhesek, mert most lehet pénzt csinálni, amíg a globális multik, mint a Facebook és az Amazon fel nem falják az icuri-picuri magyar piacot. A lehetőség most van itt. Az online marketing és a big data házassága olyan vívmányokat hozott, amikkel szinte gyerekjáték elcsavarni az internetezők fejét. 

A marketinges akkor kapja meg a bónuszát, ha pörög ezerrel a karácsonyi kampány. Büszkeség tölti el, ha az előzetesen tervezettnél ismét messze túlszárnyalta a webáruház az éves tervet. A tulajdonos boldog, és bele sem gondol abba, mekkora logisztikai káoszt okozott a marketingese, a kiszállítással kapcsolatos reklamációkat szívbaj nélkül keni a postára és a futárcégekre.

Nagy baj van a munkaerővel


Közhely: elfogyott a munkaerő. Raktárosnak, futárnak nem jó akárki, a jókat viszont vagy nem lehet megfizetni, vagy már külföldön dolgoznak.

Jelenleg a reálisan elvárható minimum:

  1. Ne lopjon.
  2. Képes legyen a technikát kezelni.
  3. Alapszinten átlássa a feladatát.
  4. Járjon be dolgozni.

Miközben nehéz fizikai munkát kell végezni, csapatban dolgozni, fejben ott lenni, és még udvariasan kommunikálni is illene.

Nem csak a postán nincs elég ember. Az egész logisztikai ágazat szenved, nincs sofőr, nincs csomagoló, áruösszekészítő, raktáros.

Irreális elvárások


Mit szeretne az internetes vásárló a legjobban? Ingyenes kiszállítást, a megrendelés pillanatában, 100%-ig rugalmas kiszolgálást. Ingyen. Mindent. Azonnal.

Miközben a webshopok nem erre szerződnek a csomagküldőkkel. Ők inkább a lehető legolcsóbban akarják megúszni, a reklamációkkal pedig lehetőleg nem akarnak foglalkozni.

Senki nem akarja állni a fejlesztések költségeit


Oké, sok a csomag. Oké, nincs ember. Lehetne automatizálni. Csakhogy a piac szerkezete rossz. A futárszolgálatok véres árversenyben vannak, nem mernek árat emelni, mert félnek a piacvesztéstől. Valójában pedig sem a kereskedők, sem a vásárlók nem tolongtak, hogy megfizessék a technológiai fejlesztések árát.

Csapdahelyzet. A tavalyi nagy összeomláskor volt remény arra, hogy a piac ráébred: fenntarthatatlan így a csomaglogisztikai szektor, és nagy változásokra van szükség. Ezek a szerkezeti változások nem történtek meg. Valószínűleg ezért idén még több netről rendelt csomag fog hiányozni a karácsonyfák alól.

Ui: Vannak konstruktív javaslataink a káosz elkerülésére. Ezekről szólnak majd a következő posztjaink.

Van rálátásod belülről is? Ha igen, legyél vendégszerzőnk! Írj a logisztikusokblog@gmail.com címre!


csomagkaosz_karacsony.jpgKép forrása:Flickr

 

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr9113231217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.11. 11:33:43

Tessék kevesebbet költeni a monte-carlói jachtra és magasabb bért adni a munkésoknak, s meglátjátok: lesznek dolgozóitok, szemét rablóbanda!

zrx_xzr 2017.11.11. 11:45:59

birom ezt a nincs munkaero baromsagot .. csak mert fillerekert akartok vkit dolgoztatni es egyre kevesebb a hulye ember aki el is megy olcsojanosnak, meg nem beszelnek munkaero hianyrol .. fizetes hianyrol beszelnek inkabb :-) l

lutria 2017.11.11. 12:45:43

Az a 4 feltétel nem elég a postának,tavaly tavasszal kirúgták a Bp-i próbaidős csomagkézbesítők többségét indoklás nélkül 2 héttel a véglegesítés előtt-nem sokkal korábban még arról beszélt a főnök hogy abban pillanatban fel tudnának venni 50 főt,de nem jelentkezik senki(azután kirúgtak~10 próbaidőst)-pár hónap múlva meg már a sajtóban arról nyafogott a vezetőség hogy a következő karácsonykor bajok lesznek a munkaerőhiány miatt,és az is lett...
Úgyhogy vannak olyan szempontok is hogy a lehető legkevesebb dolgozóval akarják ellátni a megnövekedett feladatokat a legkevesebb bérért(mondván hogy úgyis kapnak borravalót "bérkiegészítésként" és különben is hogy nézne ki hogy egy postás 200e+ nettót + borravalót kapna),annyi dolgozójuk(és járművük) van amennyi év közben elég,de év végén ez kevés,ezért ősz környékén odacsábítanak dolgozókat,a postától már leselejtezett de megjavított,fél évre újra forgalomba helyezett furgonokat raknak alájuk és mehetnek kisegítőnek akár minden nap más városrészbe kézbesíteni.Azután mikor vége a hajtásnak viszlát...

]{udarauszkasz 2017.11.11. 12:53:46

Erdekes modon, Ausztriaban nincs munkaerohiany. Es az arak se sokkal magasabbak, mint itthon, sot, nagyjabol ugyanaz. (jo, vannak kulonbsegek, van, ami kint sokkal dragabb, pl. biztositasok, de van, ami Magyarorszagon, pl. telekommunikacio.) Megis kigazdalkodjak a bereket, anelkul, hogy csodbe mennenek.
Az a baj, hogy ebben az orszagban, szandekosan, szisztematikusan es modszeresen, mestersegesen alacsonyan tartjak a bereket, meg mindig. Ebben a buliban benne van a kormany, a multik, szinte a teljes versenyszfera. Jopar eve a Waberers kikuldott a tobbi vallalkozonak egy korlevelet, hogy ha tobbet mer fizetni a soforoknek, akkor nem kapnak fuvart. A berek alacsonyan tartasat, durva berkartellel, olcso munkaeroimporttal (a felesegem allandoan mindenfele hasmeneses nyavalyat hoz haza, mert egy csomo ukran vendegmunkas dolgozik naluk...) oldjak meg. Ebben benne volt mind a Gyurcsany, mind az Orban kormany, sot, gyakorlatilag az osszes, epp hatalmon levo kormany az evek soran.
Ez ellen egy fele keppen lehet fellepni: Altalanos sztrajkokkal, 50+ %nyi beremeles kovetelesekkel. De inkabb duplazni kene a bereket. Ha a mezei melos havi 120 helyett keresne 240et, meg akkor is messze az EU atlag alatt lennenek a berkoltsegek.

]{udarauszkasz 2017.11.11. 12:57:37

@lutria: Ez Ausztriaban is igy megy, csak ott mondjuk normalisan fizetnek. Nekem evek ota minden evben mas munkahelyem van.... Kb. aprilis, majustol megindul, aztan karacsony elott lehet parazni, lesz-e munkad meg karacsony utan... (Belolem mar Grincset neveltek ily modon.)

agarik 2017.11.11. 14:54:13

Nem csak a gépesítéssel lehetne valamit kezdeni, de a kódolással is.
Jelenleg majdnem zéró kódolással dolgoznak, megszokás alapon, olyanokkal akik X éve már ott vannak - ám akik mivel gyakorlottak, fogynak. Utánpótlás nincs, mert mindenki 50K-s közfogisokra várt. Vagy egyáltalán senkire, mert majd túlóráztatunk.
Mostanra akkora a dolgozóhiány, hogy a "régiek" nem bírják a terhelést, az összeomlás szélén vannak, semmi idejük-lehetőségük a feladatok mellett betanítani, amit egyáltalán nem segít hogy se segédanyag nincsen arról mit hova kell pakolni, a polcok nincsenek felcimkézve, és persze egyes munkafolyamtok tök más logika mentén működnek mint a többi.
No és persze az emberhiány miatt a műszakok kitolódnak, a szétválasztásuk (nappal/éjszaka, vagy délelőtt/délután) összemosódik, sőt, a "hétvége" (biztos szabadnapok) is eltűnnek a francba, így magánéletre semmi lehetőség, főzni-mosni-takarítani sem marad idő...

A fentiek mellett rég el kellett volna végezni egy tisztességes kódolást, azaz nem a szortírozót terhelni még a baromsággal, azaz az állandóan változó ügyféllista, ahhoz tartozó fakkok, miegymás értelmetlen biflázásával, hanem telephelynek minden esetben szólni hogy te az X-számú vagy, ez a szám úgyse változik, max. félévente ha sokat mondok.
Így szinte azonnal eligazodna bármi új munkaerő a rendszerben. Nem azt kéne néznie hogy 1000 ügyfélből X ügyfél Y utca Z házszám az A ügymenetben a B napon a hanyas polchoz tartozik, hanem hogy az 123-as feladó mindig a 456-os polcra kerül, és kész.

Ja, és nem ártana nem minimálbéren tartani mindenkit (jó esetben ehhez "bónusz" társul, csak az ugye nem jelenik meg a nyugdíjban, nem fizetik ha beteg vagy, ha szabadságon vagy, és hát bármikor eltűnhet a francba ha a főnök úgy gondolja).

Persze álmodik a nyomor, a cégek meg tönkremennek.
És mivel a minimálbér (mármint amit annak neveznek, mert a legkisebb kifizetett bár teljes munkaidő után ugye 50K, ez a valódi bérminimum) a létminimum FELE, előbb-utóbb az egész ország összedől, mert nincs pénz a házak fenntartására!

Netuddki. 2017.11.11. 14:54:50

Állítólag 100 euro bérköltségre, a német munkás termel 130 euro-t. A magyar meg 240-et. Ezt egyik délben a fideszes lófaszjóska mondta az eu, soros és ellenzékköpködős műsorban.

Szóval, a munkáltatók bekaphattyák az állammal együtt!

2017.11.11. 15:15:25

@Netuddki.: Az a gond az emberek nagy részével, hogy alkalmazott és hiszékeny. Mindent elhisz, amit hall egy politikustól és fogalma sincs, hogyan működik egy cég és milyen költségei vannak a cég működtetésének. Aki csak a gazdagságot látja, az nosza vállalkozzon és legyen milliárdos, mint bárki más. Legyen egy jó ötlete, fektessen be milliókat saját vagyonából vagy banki hitelből. Ezek után már csak a pénzt kell számolni. Ilyen egyszerű a vállalkozás.

dr. mesterséges színezék 2017.11.11. 16:35:53

@lutria: A postán éveken át nominálisan kevesebbet kerestek, mint korábban, cserébe a nyakukba sózták a bazári munkát. A fiókvezető sógorom egy ideje kávéval kínálja a munkaügyben érdeklődők közül azokat a félanalfabétákat is, akiket korábban már az ajtóból elküldött.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.11. 16:58:55

Soros szívja el a munkaerőt, hogy tönkretegye a magyarok karácsonyát.

dr. mesterséges színezék 2017.11.11. 17:19:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Most ráfarag a gonosz, vén magyarellenes: azt tervezte, hogy az álcivil szervezeteinek tagjai egymásnak adnak fel csomagokat nyakló nélkül. Ezzel az ötös limittel bebukta - a Magyarok megint leráztak egy igát, megint kicsit boldogabbak.

Kelly és a szexi dög 2017.11.11. 20:48:20

Kellene még 4-5 csomagszállító cég - nem látok elég ilyen furgont az utakon! :)

Nancsibacsi 2017.11.11. 21:22:55

Kereslet-kínálat szabja meg az árat. Vegyenek példát a csomagszállítók az Uberről: Karácsonykor egy belföldi csomag szállítási díja legyen 10ezer. Ennyiért lesz ember aki elveszi - akár én is veszek ki szabit, és hordom saját kocsival -, és ennyiért nem fognak az emberek rengeteg csomagot rendelni.

Nick a banya 2017.11.11. 21:24:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: no, csak kiosztod te is őket... mert ugye fejétől bűzlik a hal...

mh1973 2017.11.11. 22:10:14

@Netuddki.: El ne hidd, szimplán felcserélte a számokat.

Pierr Kardán 2017.11.13. 21:19:53

Divat szidni a postát (egyébként szar is, de még mindig jobb, mint a futárcégek, éppen most írta meg egy futár egy másik posztban ezen a blogon, hogy kb. mindenki bekaphatja), de nekem nincs bajom a postásunkkal. 3-4 éve ő a postás, karácsonykor kap pár ezrest, viszont ezért kiemelt figyelemmel van a küldeményeimre.

Nem a posta vezérigazgatóját kell szidni, ha a legalsó szinten levő emberrel kell megtalálni a hangot és akkor nem tűnik el a csomag, nem ázik el, nem keveri össze a szomszédéval. Persze ettől még előfordul, hogy késik pár hetet karácsony környékén, de ezt figyelembe véve kell a megrendeléseket feladni :-)
süti beállítások módosítása