Logisztika blog

Messze az átlag felett a logisztikai terület dolgozóinak bére

Bruttó havi 578 ezer forintot volt 2018-ban az ellátáslánc-menedzsment területén dolgozók átlagbére

2019. március 25. - Logisztikusok

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság nemrég közzétett kutatása szerint a logisztikai és beszerzési szakemberek átlagkeresete 2018-ban elérte a bruttó havi 578 ezer forintot, ami több mint 60%-kal haladta meg az országos átlagot.

Az MLBKT hetedik éve vizsgálja az ellátáslánc-menedzsment területén dolgozók fizetésekre és juttatásokra vonatkozó adatait. A rendszeresen az év első hónapjaiban végzett adatfelvételben idén 304-en vettek részt a logisztika és a beszerzés  legkülönbözőbb területeiről. A kutatás ugyan nem reprezentatív – melyre a készítők külön is felhívják az olvasó figyelmét – de mindenképp hasznos képet nyújt a terület jelenlegi helyzetéről.

mlbkt_fizetesfelmeres.jpg

 

Válaszadók jellemző adatai

A 2019 januári adatfelvétel résztvevőinek 60%-a volt férfi, több mint 80% rendelkezett felsőfokú végzettséggel, és közel fele-fele arányban volt köztük beosztott és különböző színtű (alsó, középső, felső) vezető.

A válaszadók területi eloszlását tekintve erősen felülreprezentált a Közép-Magyarországi régió (60%), a vállalatméret területén pedig a KKV-k munkatársai (65%). A jelzett KKV-k közül csak 36% volt kizárólagos magyar tulajdonban, közel 60% pedig teljes mértékben külföldiek birtokolták.

A megkérdezettek közel 34%-a érkezett a beszerzés, több mint 29%-a a logisztikai tervezés területéről. De az adatok szerint a válaszadók igen sokféleképp igyekeznek meghatározni magukat és munkájukat.

 

A kutatás fontosabb megállapítása

  1. Budapesten és Pest megyében a fizetések magasabbak az országos átlagnál (2018-ban közel 7%-kal), de a különbség drasztikusan csökkent a korábbi évhez viszonyítva (2017-ben még 20% volt ez az adat).
  2. A nagyvállalatoknál majd 13%-kal nagyobb bérre számíthattak a szakemberek.
  3. A külföldi tulajdonú cégeknél átlagosan 29%-kal magasabb bért kínáltak a beszerzési és logisztikai szakembereknek, mint a hazai vállalkozásoknál.
  4. A legjövedelmezőbb szektorok a gyógyszer és a járműipar, valamint a kereskedelem.
  5. A végzettség továbbra is döntő a fizetés esetén: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők bére átlag 65%-kal több; egy újabb posztgraduális végzettség megszerzése pedig akár 100-150 ezer pluszt is jelenthet.
  6. Továbbra is igen kedvezők a szektorban elérhető béren kívüli juttatások mértéke.

 

További részleteket is megismerhet a teljes kutatási összefoglalóból, melyet az MLBKT oldaláról tud letölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr4814715841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása