Logisztika blog

Nem érted a NAV levelét? Lefordítjuk!

Az online számla rendszerről tájékoztat a NAV

2018. június 20. - Logisztikusok

A NAV ma levelet küldött az Online Számla teszt rendszerének felhasználóinak. A könyvelők és a vállalkozók kiakadtak, mert csak a kötőszavakat értik a tájékoztatásból. Segítünk megérteni.

Az eredeti levél, avagy így üzen a NAV  

nav_level.png

És a fordítás   

 

Hellóka!  

 

1. Meglepő volt, hogy sokan elhitték, hogy használni kell az Online Számla rendszert.

2. Ezért most be kell állítanunk egy jobb gépet, meg feltesszük a javított verziót, hogy bírja az iramot. Pedig ezt csak július 1. után terveztük igazából.

3. A szoftverfejlesztők nyugodjanak le, majd megoldunk mindent IS!

4. Ugye még vártok egy számlázót is, na, az nem lesz még ebben benne. Majd.

5. Mindig olvasd el, hogy miket írogatunk, mert nem pontosan tudjuk, mikor kapcsoljuk le a cuccot ma.  

 

Na, pá, 

 

APEH  

TIPP: Ha emberi nyelven akarsz infóhoz jutni az online számla rendszerről, akkor érdemes letöltened a navxml.hu kisokosát.

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr8814060308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2018.06.20. 23:47:36

Az igazán pontos fordítás valahogy így hangzana:
Bár már fél éve készen kellene lennünk a stabil verzióval, sajnos ezt is elkúrtuk, mint minden mást, amihez kontraszelektált NER kompatibilis vezetőink hozzányúltak. Az éles indulás előtt másfél héttel még foltozzuk, reszeljük, hegesztjük, de nem baj, mert úgyis ti szívjátok meg.
Küzdjetek barmok!

nu pagagyí 2018.06.21. 05:18:03

Ez a teszt rendszerről szól, amin a programozók fejlesztenek. Azt tervezték alul.

gabiiii 2018.06.21. 05:42:51

@nu pagagyí: Másfél héttel az éles indulás előtt nem váltunk verziót! Legalább is a jobb helyeken, ahol nem akarják szopatni a népet.

THK 2018.06.21. 07:25:26

@gabiii: pláne, h az utolsó bekezdés (amivel ez a fordítás nem is foglalkozik) arra utal, h most is megváltozik a működés!

Amusing 2018.06.21. 07:34:25

Döbbenetes azért, hogy ilyen szintű tudatlanság van ilyen magas szinten....
versenyszférában vajon meddig lennének jelen az ilyen haveri alapon kiosztott állások? :))))

tarzanborz 2018.06.21. 08:26:09

@Amusing: A fejlesztői ankéton amit a navosok az év elején tartottak viszont akkora arccal oktatták a fejlesztők a jónépet, hogy kinyílott a bicska az ember zsebében.....

"A telepítés további hozadéka, hogy a /queryInvoiceData válaszban - a 0.14-ben előkészített séma változás alapján - az index már visszaadásra fog kerülni."
Mivel a telepítés "hozadéka" így joggal gondolhatjuk, hogy nem mostanra sikerült csak nagy nehezen lefejleszteni, hanem maga a telepítés van jó hatással a kódfejlesztésre és az javította ki.

"Más, a verzióba tervezett üzleti funkció a jelenlegi verzióváltást követően még nem lesz hívható. "
Nem baj, még kétszer-háromszor majd telepítenek és annak a hozadékaként ezek is elkészülnek.

RHalacska 2018.06.21. 08:55:51

Ezt a levelet nem a könyvelőnek hanem a programozóknak kell érteni.
Azok meg értik: nagyon (itt csúnya szavak) nem lesz készen július 1 re. De ezt én már jan 11 én láttam, amikor kijött az akkori leírás. Abba is hagytuk, és értesítettük az ügyfeleket, hogy keressenek más programot. Ja speciális célrendszerekről beszélünk, ahol a fejlesztés kis része a számlázás, de legalább mindenki szív.

munkanélküli informatikus 2018.06.21. 09:14:33

@gabiiii: "Másfél héttel az éles indulás előtt nem váltunk verziót! "

...csak az utolsó napon a fejlécben átírjuk a "teszt rendszer" kifejezést :)

a windows egy szemét 2018.06.21. 09:47:08

Azért nem kicsi szegénységi és tudatlansági bizonyítvány ha egy ilyen levél meghaladja a könyvelők és a programozók értelmezési tartományát.
Viszont elég jól magyarázza, hogy Magyarország miért az (orbánnak köszönhetően egyre csökkenő számú) összeszerelő üzemek és a parlagon heverő földek egyik fellegvára.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.06.21. 09:53:58

Ezt a levelet feltehetően a rendszergazdák/fejlesztők írták belső tájékoztatásra, az egyetlen értelmezhetetlen dolog benne az, hogy milyen megfontolásból copypastelték ki a felhasználóknak.
Egyébként egy teszt rendszer tesztelői a címzettek, nekik azért legalább alapszinten érteniük kellene, hogy miről szól.

rozsomák 2018.06.21. 13:13:17

@a windows egy szemét:
És igen, igazad van !
Ja mégse..

Meséld már, miért kéne egy könyvelőnek perfekt informatikusnak lennie ?
Meg persze a könyvelő miért nem ért az árkockázati modellekhez, ha az alapján mégis könyvelnie kell ? Ja, tényleg..
És miért nem ért ahhoz, hogy a traktor/vesekőzúzógép/lófaszutánzó szerkezet hogy működik, hisz az állóeszközkönyvelésben találkozott már ilyenekkel, tehát kéne tudnia, hogyan működnek ezek ..ja, tényleg... hogy ezek mennyire hülyék ? :) )

Persze visszakérdezek... Te pl. mennyit értesz a könyveléshez ? Hogy az aktív időbeli elhatárolásokat hogyan kell könyvelni ? Hogy milyen számláról mondod meg, hogy kamu, duplikáció, mikor veszed észre, hogy át kéne térni más készletértékelési rendszerre, stb
Ja, hogy sose, mert nem vagy könyvelő ??

Jé ??? Akkor hogy is van ez ?

Meg persze amikor majd egy orvos latinul kezd hozzád beszélni, hogy hogyan vagy, akkor ne kérdezd meg, hogy mégis miről beszél.. Hát a te testedről van szó, te vagy a hülye, hogy még azt se érted, miről beszél. hát nem ? :)

Ez már sokkal régebbi probléma, hogy az informatikusok jelentős része - mint egyfajta szakbarbár favágók, mert nem többek - miért nem képesek a felhasználói nyelvet is valamilyen szinten elsajátítatni..
Mégis miért gondolják, hogy a maguk spéci nyelvének kéne az uralkodónak, elfogadott lenni ?

Én is mondhatnám egy informatikusnak/programozónak, hogy az a feladatod, hogy legyen minden jó és szép és működőképes, ezt kérem holnap reggel 8-ra !!
Mégis vissza fog kérdezni, hogy ez mit jelent a számára?? (Mit jelentene, bazmeg, nem értesz magyarul ?? )

Miért gondolja, hogy csakis az ő nyelve létezik, a másiké meg nem ?

Macskond 2018.06.21. 13:55:29

Az hogy ez a levél az informatikusoknak szól , abból derül ki, hogy az aláíró az Informatikai Helpdesk.

Az "átlagpolgárnak szóló" teljesen értelmezhető részt vastagbetűvel kiemelték.
A többi valóban a "gyíkoknak" szól, és ők érteni is fogják.

Aki nem érti az meg rájön hogy csak véletlenül lett címzett.. :-)

Peace!

rozsomák 2018.06.21. 14:28:24

@Macskond:
"Aki nem érti az meg rájön hogy csak véletlenül lett címzett.. :-)"

Kapsz mondjuk egy levelet az ORFK-tól, hogy holnaptól nem hagyhatod el a városodat, csak előzetes bejelentés utáni engedéllyel.
És akkor reklamálsz - ha van hozzá merszed..

Akkor jön a válasz, hogy "Hja,hogy az nem rád vonatkozik, kis sügér, azt tudhattad volna, mert nem az illetékes terület írta alá... miért vagy olyan hülye, hogy minden levelet elolvasol, amit tévedésből küldtünk ki neked ?"

Ostoba-e vagy, ha komolyan veszed ?

(Persze... hogy nem mi vagyunk a köcsögök,akik kiküldtük neked, téged fenyegetve - egy nem téged érintő levelet, hanem Te, mert elolvastad...)

Így megy ez... a NAGYSÁGOS HIVATAL sose ismerné be, hogy elbaszott valamit

A tévedésből címzett a hibás..
Ja...

Muad\\\'Dib 2018.06.21. 15:16:22

Nem szeretném a nav-ot, meg a program fejlesztőit védeni, de b+ ez egy tesztrendszer.
onlineszamla-test.nav.gov.hu

Mégis mia fas*omat vár aki egy ilyen tesztben részt vesz? Ez nem Mancikának szól, hanem olyannak aki képes technikai jellegű visszajelzéseket adni és megérti ha küldenek neki egy technikai jellegű tájékoztatást.

Egy Hun Hunniából 2018.06.21. 18:20:35

Szopni Fogtok! Erról szól!

Pár éve történt: A NAV oldalon levő adóbevallás készítővel kitöltöttem a bevallásom. Ellenőriztem a szoftverrel, hibátlannak ítélte.
Aztán behívtak raportra, és következményként a helytelenül kitöltött adóbevallásomért megbüntettek. És váltig bizonygatták/követelték miért az a szoftvert használtam miért nem fordultam könyvelőhöz! No Comment

Orsósellenes 2018.06.21. 20:57:28

@Muad\\\'Dib: Te hülye fasz! Már nem tesztelni kellene ezt a programot, hanem már márciustól kellett volna biztosítani az ügyfelek regisztrációját az éles programmal, ami majd július 01.-én lép életbe.
Itt egy a lényeg, hogy július 2.-án kimegy hozzád a NAV és megbüntet, mert nem használod a programot, mert ők még nem fejezték be a fejlesztést, javítást, bütykölést, melyet Mészáros Lőrinc "szakgárdája" megfelelőképpen elvégzett, természetesen tízszeres áron, mert a keresztapának is juttatni kell a bevételből! Az, hogy nem működik a rendszer, az a Te bajod. Fizess, bazd meg, mert az államkasszába nincs lóvé, mert Orsós és bandája ellopta! Ennyi!

Orsósellenes 2018.06.21. 21:15:46

Próbáltam én is regisztrálni, nem sikerült. Ma június 21,-e van. Később meg azért nem lehet majd regisztrálni, mert lefagy a rendszer (de megmagyarázzák, hogy nem ők a hibáztak), de ettől függetlenül Neked a bírságot ki kell fizetni! Kétségbeesett kapálódzás a pénz után, még egy újabb mód a bírságolásra! Egyre több ilyen kis vállalkozókat megnyomorító intézkedésekre lehet számítani! Ez a banda alá van rendelve a multiknak és meg is akarnak annak felelni. Orsós egy kétszínű, hazug, semmire való gazember! Saját népét alázza és nyomorítja meg, hogy megfeleljen az EU.-nak, hogy kaphasson már egy kis lóvét, mert már nem folyik be a pénz, mint eddig, hanem az Eu is (érthető okokból), mostmár csak csepegteti a lóvét. Orsós már figyelmeztetett minden (Kövért idézve) minden bunkó (Fideszest), hogy készüljenek a válságra, mert a nyuszi ezt hozta, hisz bizonyára arra fogja fogni, nem pedig erre a gazembereket, bűnözőket tartalmazó cigány (Orsós, Farkas Flórián) kormánynak, parlamentnek nevezett közörvényes bandára!

Orsósellenes 2018.06.21. 21:25:30

Tapasztalat! Amikor volt a cégkapura való áttérésnek nevezett cirkusz, akkor a NAV állítólagosan értesített engem levélben, hogy egy minimális tartozás miatt végrehajtási eljárást indít ellenem (még inkasszó sem volt), amit én nem olvastam, mert én hülye az ügyfélkaput néztem, nem tudtam, hogy a cégkaput kellett volna! Így végrehajtók jöttek 5997,- Ft összegű tartozás behajtására a székhelyemre, de már hozzácsaptak 10,000,- Ft. végrehajtási költséget is! Nem figyelmeztettek, hogy ne az ügyfélkaput nézzem, hanem a cégkaput. De, mint kiderült azon sem volt ez az üzenet, hogy mikor jönnek foglalni és végrehajtani, kijelentették, hogy az ő rendszerünkben benne volt, hogy kiküldték az értesítést, én meg fizessek, mert másképp elviszik a vállalkozás tulajdonát képező, kb 2 millió Ft értékű gépkocsit. Így kifizettem a 16,000,- Ft.-ot! Ennyi!

Macskond 2018.06.25. 17:07:02

@rozsomák: AhA! Te lehetsz az a user aki az adathalász levelekre is mindig megadja a bankkártyaszámát és pinkódját...;-/

A "zelektronikus" kommunikáció korában van pár alapvetés amit fontos tudni.
1. a feladót mindig megnézzük/ellenőrizzük
2. azokat a a sorokat (és ez most jelen hozzászólásodra vonatkozik) amelyek " :-) " jelre végződnek 90 fokkal elforgatva nézve egy mosolygó arc, NEM kell komolyan venni,mert az írója sem szánta annak.

Továbbra is : Peace!
(gy.k: csak békésen!)
süti beállítások módosítása