Logisztika blog

Összetört cuccok, dühös ügyfelek

Tévhitek és a valóság a csomaglogisztikában

2017. november 23. - Logisztikusok

Dühítő, amikor összetörve érkezik a netről rendelt cucc. Ilyenkor az ügyfelek meg vannak róla győződve, hogy a futár a hibás, sőt egyik-másik vérmesebb károsult állítja, direkt és szándékosan tették tönkre pont az ő csomagját.

Ez az Ace Ventura-effektus. 

Mutatom, milyen mozi megy ilyenkor a szerencsétlenül járt címzett fejében:

 

Ellenben a valóság


A legtöbb futárszolgálat csak a feladó saját felelősségére, vagy külön díj ellenében vállalja a törékeny küldemények szállítását. Ezt a külön díjat azonban a webáruházak szeretik megspórolni, inkább kalkulálnak azzal, hogy bizonyos mennyiségű terméket újra kell küldeniük, vagy a kártérítést kell fizetniük.

Egyszerűen azért, mert a vásárlók sem szeretnének többet fizetni a szállításért.

De miért, mikor és hogyan törik össze a cucc?


Általában akkor törnek a küldemények, amikor azokon az automata futószalagokon haladnak, amik a kiszállítási cím szerint szortírozzák szét a központi depókban a csomagokat. Itt egymáshoz koccannak, mozognak, forognak a dobozok. Ha nincsenek a szabványoknak megfelelően csomagolva a termékek, akkor bizony könnyen kész a baj. 

Mutatom, katt a videóra:

De ne aggódj, ha új cuccot, profi gyártótól, profi webáruháztól rendelsz, nem lehet baj. Nekik megvannak erre az alaposan kitesztelt, pontos csomagolási szabványaik. Sem a gyártónak, sem a kereskedőnek, sem a futárszolgálatnak, senkinek nem érdeke, hogy út közben sérüljön a termék, és hidd el, ezért mindenki mindent megtesz!

Te hogyan csomagolj, hogy ne sérüljön a termék?


Ha úgy alakul, hogy törékeny cuccot küldenél dobozban a külföldön dolgozó rokonodnak, akkor mindenképp figyelj oda ezekre:

  1. Lehetőleg az eredeti, gyári csomagolásában adj fel mindent.
  2. Használj új, erős kartondobozt a csomagoláshoz.
  3. Használj térkitöltő anyagot. Nem, az összegyűrt újságpapír és a PET-palack nem jó erre a célra. Polisztirol hab, speciális papír, fagyapot, buborékfólia és társai működőképesek. 
  4. Ha több minden van a dobozban, akkor azokat egymástól is válaszd el kartonnal. Figyelj oda, hogy se a kartondobozhoz, de egymáshoz ne ütődhessenek. Akkor oké a csomagolás, ha megrázod és nem kocog, nem mozog benne semmi.
  5. Nagyon erősen ragaszd le, a biztonság kedvéért az élekre is húzz ragasztószalagot.
  6. Semmiképp ne ragassz össze több dobozt, mert szétválhatnak utazás közben.
  7. Mindig vannak speciális küldemények, mint a babakocsi, a felni és társaik, amikre külön szabályok is vonatkozhatnak, ha nincsenek bedobozolva. Ezeknek minden esetben olvass vagy kérdezz utána a konkrét futárszolgálatnál.

Imádod a logisztikát? Legyél a vendégszerzőnk!
Keress minket a logisztikusokblog@gmail.com címen.

Szeress vagy szidj minket a Facebookon is »»»

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztika.blog.hu/api/trackback/id/tr3513359781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása